Skip links

10 manieren om een passief inkomen te verdienen

Zoals bij ieder businessmodel dat een groot aantal mensen wil inzetten, kun je met de bekende manieren om een passief inkomen te verdienen veel concurrentie verwachten. Je succes hangt dan ook af van het feit of je in staat bent om de diverse hindernissen te nemen welke onvermijdelijk je pad kruisen.

Helaas kan het vermijden van die hindernissen ervoor zorgen dat je passief te verdienen inkomen een stuk minder passief wordt. Zeker in het begin kan het opbouwen van een passief inkomen veel meer tijd kosten dan dat je kwijt zou zijn aan een traditionele baan.

Zodra er verdiensten binnenkomen kan het zijn dat het nog steeds tijd kost om zaken te checken en de inkomstenstroom aan de gang te houden. De ‘mindset’ van iemand die erin geslaagd is een passief inkomen te verdienen is niet van iemand die achterover wilt hangen. Je moet de mentaliteit hebben van een investeerder. Een passief inkomen opbouwen begint met een aanzienlijke investering: als je onroerend goed koopt is het een financiële investering. Als je een passief inkomen online wilt opbouwen, zul je bijna zeker een aanzienlijke hoeveelheid tijd moeten investeren.

Om een passief inkomen te verdienen zul je 3 zaken helder moeten krijgen:

  • Wat is je business model?
  • In welke niche ben je actief?
  • Wat is je doelgroep?

Als je deze eenmaal weet kun je je businessidee implementeren, testen en herhalen, totdat je het inkomen hebt wat je wilt.

Het proces op zich blijkt verrassend eenvoudig te zijn. Probeer je niet te laten afleiden door flashy banners en ‘snel rijk worden’ initiatieven.

1 – Bouw een affiliate blog

Start een blog, promoot je blog en gebruik deze om affiliateformules aan te bieden. Dit is veruit de meest bekende manier om een ​​bron van passief inkomen online te genereren.
Zoek een paar aanbiedingen in een categorie waar je wat vanaf weet, bij voorkeur iets met terugkerende inkomsten. Check of er vraag is naar datgene wat je gaat aanbieden en start met artikelen schrijven. Je kunt je ook aanmelden voor een affiliateprogramma direct via een webshop zoals bijvoorbeeld Shake & Go, hier krijg je tot wel 50% / 20 euro per verkocht product en is vooral geschikt voor health en/of fitness blogs. Ook reisblogs kunnen een affiliate programma aanvragen via bijvoorbeeld BOOQERS of Apple en Samsung toestellen via CoolMobile. Voor deze formules kun je ook via info@icons.nl meer informatie ontvangen.

Optimaliseer je blog voor zoekmachines (SEO) en zorg voor voldoende promotie. Maak iedereen attent op je blog en deel deze op andere social media kanalen. Zodra het verkeer naar je blog omhoog gaat kun je wat advertenties gaan plaatsen naar affiliateformules. Bezoekers drukken op je advertenties, jij verdient geld. Houd er rekening mee dat je veel bezoekers nodig hebt aangezien er slechts enkele procenten op je advertenties zal drukken. Herhaal daarom het proces totdat je 10, 20 of misschien wel meer blogs hebt. Er zijn een hoop mensen die op deze wijze flink geld weten te verdienen.

2 – Bouw een auto-responder lijst op

Een van de meest voorkomende business modellen op internet. Zodra je ongeveer weet wat voor soort bezoekers je wilt aantrekken stel je een kosteloos product of informatie samen die mensen kunnen downloaden als ze je hun e-mailadres geven. Hierna bouw je een landingpage die vraagt om het emailadres van deze bezoekers. Je kunt hiervoor ook plugins gebruiken zoals Premise van Copyblogger (WordPress) of werken met pop ups. Dit is een goede manier om een bestand met abonnees op te bouwen en de sales funnel te optimaliseren.
Gebruik een auto-responder, zoals Aweber of Mailchimp om de abonneelijst te beheren en emails en nieuwsbrieven te verzenden. Binnen enkele maanden zul je een bestand kunnen opbouwen en na enkele mails kun je ook waardevolle affiliate aanbiedingen toesturen. Doe dit met beleid om de opgebouwde relatie niet te verstoren.

3 – Maak een membership community

Dit is een natuurlijk vervolg op de eerste twee methoden. Als je je naam hebt gevestigd als een bron van waardevolle informatie kun je mensen geld laten betalen om toegang te krijgen tot meer informatie of toegang tot bepaalde functionaliteiten. In ruil voor de kwalitatieve content die je aanbiedt ontvang je terugkerende inkomsten. Voor een echt passief inkomen ga je de content niet zelf creëren, maar betaal je anderen om dit te doen. Jouw taak ligt dan meer in de kwaliteitscontrole dan in contentcreatie.

4 – Online verkopen van commerciële producten

E-commerce groeit explosief de laatste jaren. Met wat technische kennis is het relatief eenvoudig om een webshop te starten, eigenlijk kun je in alles handelen wat je maar kunt bedenken. Ook hier geldt dat je wel de te bedienen markt in kaart moet hebben. Door een verkeerde aanpak zijn ook ieder jaar weer veel ondernemers genoodzaakt hun virtuele deuren te sluiten. Door gebruik te maken van een complete webshop oplossing kun je de kosten tot een minimum beperken. Hiervoor zijn er diverse aanbieders in Nederland zoals mijnwebwinkel, maar mijn voorkeur heeft een partij als Shopify. Lage kosten, veel mogelijkheden en goede support. Als webshops niet jouw ding zijn kun je altijd nog geld verdienen op sites als Marktplaats waar sommigen een dagtaak van hebben gemaakt.

5 – Arbitrage diensten / tussenpersonen

Heb je een doelgroep die bereid is veel geld te betalen voor een bepaalde dienst en een andere groep die de gevraagde taken uit kan voeren voor minder geld? Treed op als de ‘middle man’ en het verschil is jouw commissie.

6 – Zoek sponsoren voor specifieke artikelen / blogcategorieën  

Sommige websites of blogcategorieën zijn populairder dan anderen. Door middel van promotie van een product, logo of vermeldingen van de sponsor kun je hier een extra verdienmodel uit halen. Richt je op die artikelen die de meeste bezoekers trekken en koppel hier je advertenties aan. Geef aan dat bedrijf x dit specifieke artikel sponsort. Het staat enerzijds eerlijk en transparant, anderzijds kan het andere sponsoren over de streep trekken omdat je een lucratieve en effectieve mogelijkheid biedt voor je adverteerders.

7 – Verkopen van je eigen informatie of producten

Dit lijkt op het verkopen van ebooks, alleen publiceer en verkoop je alles zelf. Denk aan software, ebooks of trainingen. Het voordeel is dat je een hogere marge hebt, omdat je alles in eigen beheer hebt kun je meer winst genereren. Tevens ben je flexibeler met upsells en landingpages. Eventueel kun je deze methode ook gebruiken om de lijst op te bouwen zoals vermeld in punt 2.

8 – MLM / Netwerk Marketing

Alleen geschikt voor mensen die bereid zijn tijd te steken in het concept MLM (Multi Level Marketing). Het probleem met dit businessmodel is dat het erg dicht tegen een piramidespel aanligt. Je verdient geld door het aan laten melden van anderen die een product gaan verkopen. Ondernemers als Donald Trump & Robert Kiyosaki zijn grote fans van multi-level marketing.
Mocht je actief willen worden in MLM dan is het cruciaal goed onderzoek te doen. Er zijn talloze formules en de mensen aan de top of hele goede verkopers kunnen er goed mee verdienen, helaas zijn veel verkopers en formules die het niet waar kunnen maken. Lees je daarom altijd goed in en bekijk beide kanten van het verhaal!

9 – Verkoop advertenties

Dit ligt zeer dicht bij #1, maar hiervoor is veel meer verkeer nodig. Om een passief inkomen op te bouwen dient de site weinig tot geen onderhoud nodig te hebben, maar als het eenmaal loopt heb je er nauwelijks omkijken naar. Met voldoende advertentie-inkomsten kun je een heel schappelijk inkomen verdienen.
In de eerste maanden zul je misschien € 10 – € 20 per dag verdienen, maar als je zorgt (of laat zorgen) voor nieuwe content zullen de bezoekersaantallen groeien. Als je met weinig effort opeens € 100,- per dag verdient wordt het al snel interessant.

10 – Peer-to-peer-lending / crowdfunding

Een risicovolle en kapitaalintensieve optie. Peer-to-peer-lending / crowdfunding zorgt ervoor dat er online geld beschikbaar komt voor partijen die op een meer traditionele wijze geen geld willen of kunnen krijgen. Het is vergelijkbaar met het investeren in bepaalde projecten en er zijn mooie rendementen mogelijk. Er kleven echter ook relatief hoge risico’s aan door het mislukken van projecten of een grotere kans op insolventie van je tegenpartij. Houd, net als bij iedere investering, rekening met het feit dat je geld ook kwijt kunt raken en leg alle zaken goed vast. Voor crowdfundingprojecten zijn er diverse platformen zoals Symbid en Geld voor Elkaar.

Dit bericht is eerder geplaatst op Dutch Media Factory (nu ICONS) in 2014.