Als je beter vindbaar wil worden in Google kun je kiezen voor adverteren via Google Ads en/of voor SEO, zoekmachine-optimalisatie. Wanneer je kiest voor Google Ads moet je er rekening mee houden dat je berichten minder goed of helemaal niet zichtbaar zullen zijn als je je budget aanpast of stopt met betalen. Aan de andere kant zorgen advertenties er vaak wel gelijk voor dat je op de eerste pagina terecht komt. Wanneer je kiest voor SEO zul je een lange termijnstrategie moeten bedenken. Je bent namelijk niet de enige die organisch hoger in Google wil komen. Een strategie bedenken die het beste bij jouw bedrijf past en anders is dan concurrenten zal er uiteindelijk voor zorgen dat je beter vindbaar wordt en je website meer gratis bezoekers krijgt!
Kwaliteit staat voorop
Als je kiest voor SEO, dan kies je ook gelijk voor kwaliteit. Je zal je website continu moeten optimaliseren. Wanneer je eenmaal een aantal pagina’s hebt die goed ranken in Google en oude pagina’s verder optimaliseert, kan het aantal website bezoekers flink stijgen. Voordat we een aantal tips geven hoe je je website optimaliseert voor Google leggen we eerst uit waar zoekmachine-optimalisatie uit bestaat:
- Zorgen dat mensen antwoorden krijgen op vragen door content te creëren;
- Ervoor zorgen dat jouw website technisch goed in elkaar zit;
- Je website gebruiksvriendelijk maken
- Je autoriteit vergroten
Tip 1: Zorg dat je website technisch goed elkaar zit
Wanneer je een template koopt voor je WordPress website en weinig verstand hebt van programmeren dan kun je hier niet zo veel aan doen. Wel kan je van tevoren goed opletten of het template SEO geoptimaliseerd is. Wanneer dit het geval is staat dit vaak in de omschrijving vermeld. Ook kun je uit reviews en reacties van andere gebruikers vaak opmaken of een template een snelle laadtijd heeft en of het template echt een toevoeging is voor je SEO.
Wanneer je al een website hebt kun je ook een site audit uitvoeren om te controleren of je website aan bepaalde technische eisen voldoet. Sommige dingen (zoals tags etc.) zijn heel eenvoudig zelf op te lossen.
Tip 2: Voer een zoekwoorden analyse uit
Als je begrijpt waar je doelgroep naar op zoek is wordt het veel eenvoudiger om gerichte teksten te schrijven. Met een zoekwoorden analyse kun je bepalen hoe groot het zoekvolume is voor een woord waardoor jij je content volledig kunt optimaliseren. Daarnaast weet je precies in welke woordvolgorde je beter kunt gebruiken voor je content. Je kunt betaalde SEO tools gebruiken voor het bepalen van je zoekwoorden maar ook gratis tools zoals Google’s Keyword Tool of Ubersuggest van Neilpatel.
Tip 3: Installeer de plugin YOAST
De plugin Yoast is een hulpmiddel bij het schrijven van SEO vriendelijke teksten. Met deze plugin voer je namelijk eenvoudig je zoekwoord (tip 1) in en Yoast geeft aan of je tekst goed geoptimaliseerd is. Je kunt ook je titel en meta beschrijvingen in deze plugin aanpassen. Kortom: deze plugin is heel handig wanneer je hoger in Google wil ranken. Omdat deze plugin meer dan 5 miljoen keer is geïnstalleerd wordt hij regelmatig bijgewerkt.
Tip 4: Creëer content wat mensen willen delen
Het vergroten van je autoriteit is een belangrijk onderdeel als je hoger in Google wil ranken. Je autoriteit wordt vergroot wanneer andere websites naar jouw website linken. Dit mogen alleen kwalitatieve links zijn want linkjes ruilen of kopen wordt door Google flink afgestraft. Door het creëeren van kwalitatieve relevante content zorg je ervoor dat boogberichten sneller gedeeld worden door andere websites. Elke link die je krijgt zorgt voor een beetje meer autoriteit.
Er zijn tools die aantonen of er op een andere website naar jouw artikel wordt verwezen. Je kunt gelijk zien of er wel echt een link bijstaat en of dit een follow link is (i.p.v. een nofollow link). Mocht dit niet zo zijn, dan kun je altijd contact opnemen met de eigenaar van de website of de schrijver van het artikel en vragen om een link naar jouw artikel.
Tip 5: Gebruik geen Adobe Flash
Als je gevonden wil worden in Google, kun je het beste geen Adobe Flash gebruiken op je website. Bijna alle onderdelen die gebouwd zijn met Adobe flash zijn niet zichtbaar voor zoekmachines. Deze zoekmachines begrijpen dus niet waar je webpagina over gaat en zullen deze daardoor niet hoog in Google plaatsen. Ook is het voor Apple gebruikers (bijna) niet mogelijk om een pagina met Adobe Flash te openen. Hierdoor verlies je alleen maar klanten.
Mocht je nog geen website hebben, dan kunnen wij je daarbij helpen. We zullen je website technisch optimaliseren voor de websitebezoeker en voor Google!